Archive for the ‘Pasning’ Category

Forårs update..

Sunday, May 16th, 2010

Så er det vist ved at være tid, til en forårs update. Det er efterhånden ved at være nogle måneder siden sidste indlæg. Men i det store hele kører akvariet faktisk udemærket.

Det har passe sig selv i en periode, da jeg har været på en 3 ugers tur til Indien. Her kom der nogen  og fyldte osmosevand på et par gange, ellers blev der ikke gjort noget ved akvariet.

Korallerne trives, og er vokset. Væksten er dog gået i stå, nu hvor der ikke er skiftet vand og tilført Balling i et stykke tid. Men de kommer snart igang igen.

Muslingerne trives også, og er vokset tydeligt.

Jeg har desværre mistet min Gobiodon okinawae og den ene dannebrogsreje. Hvorfor ved jeg ikke, men alt andet virker til at trives.

Der har  desværre bredt sig en del Calupuerla alger imens jeg har været væk, dem er jeg så småt ved at fjerne igen manuelt. Men det er ikke nemt.

Her er et helhedsbillede, af akvariet som det ser ud i dag.

16. Maj 2010

16. Maj 2010

Der er begyndt at komme en del kalkalger på baggrunden, men jeg vil lade dem gro. Det er desværre for besværligt at skrabe baggrunden ren, unde at knække koraller.

Balling Metoden…

Tuesday, January 19th, 2010

Nu er der efterhånden komme lidt sten koraller i akvariet, de fleste af dem vokser fint. Når stenkoraller vokser, opbygger de en struktur af bla. kalk og magnesium. Disse stoffer optager korallerne fra vandet. Det er derfor  nødvendigt at tilføje stofferne til akvariet, for at korallerne fortsat kan vokse.

Der findes forskellige metoder til at opretholde Ca, kH og Mg. Jeg har valgt at bruge Balling metoden. Da jeg syntes det er den nemmeste måde at tilføre det nødvendige.

Princippet i Balling metoden er at man blander 3 væsker. Disse 3 væsker indeholder den afstemte mængde af stoffer, som korallerne bruger når de vokser. Derfor tilfører man sammen mængde af hver væske dagligt.

Før man påbegynder Balling metoden, skal værdierne være på plads. Da man som skrevet tilsætter sammen mængde af væskerne. Man bruger så kH værdien til at justere om man skal tilsætte mere eller mindre væske dagligt.

Jeg blander de 3 væsker som følger:

Væske 1 mærket Ca.

2 liter osmosevand
143 g Calciumklorid – Dihydrat
20 ml Strontium – barium
20 ml Tungmetal kompleks

Væske 2 mærket Kh.

2 liter osmosevand
144 g Natriumhydrogenkarbonat
24 g Natriumkarbonat
20 ml Jod-Flour

Væske 3 mærket Mg.

2 liter osmosevand
50 g Natrium frit havsalt
62 g Magnesiumchlorid – Hexahydrat
6 g Magnesiumsulfat – Hepahydrat

Blanding af Balling væsker

Blanding af Balling væsker

Man kan læse meget mere om Balling metoden i flere artikler på nettet. Jeg har denne gang brugt den korte guide fra saltvandswiki.dk

Læs den her…

En anden grund til at bruge Balling metoden er at koraller kan få mere farve. Dette skyldes de sporestoffer man også tilsætter. Jeg brugte Balling i mit gamle akvarium, og kunne se tydelige ændringer på nogle af korallerne.

Jeg har derfor taget dette billede af en Montipora capricornus, for at se om farven ændres sig over tid.

Montipora capricornus før Balling

Montipora capricornus før Balling

Første vandskifte.

Sunday, October 18th, 2009

Så har akvariet modnet i knap 2 uger, og det er ved at være tid til første vandskifte.

Jeg har planer om at skifte 5 liter vand hver 2. uge.
5 liter svare til knap 10% af nettovandmængden i akvariet.

I samme omgang bliver skummeren, filteret og glasset renset.

Jeg blander det nye saltvand i en spand, dagen før vandskiftet. Vandet står  med cirkulation i 24 timer. Det sidste par timer kommer der et varmelegeme i, så vandet har samme temperatur som det i akvariet.

Det er vigtigt at det nye saltvand også har samme saltindhold som det i akvariet.

Jeg fjerner lige i underkanten af 5 liter af det gamle vand.
Det friske vand bliver så tilføjet over et par timer. I dette tidsrum er returpumpen fra overløbet slukket, da det ikke kan køre med den reducerede vandmængde i akvariet.

De brune alger har fået godt fat nu, og det er tydeligt at der kommer flere og flere hver dag.

De brune algers fremgang.

De brune algers fremgang.

Og så det ugentlig frontbillede af akvariet.

18-10-2009

18-10-2009